Verhalen

Praten over levensvragen

We krijgen allemaal te maken met veranderingen. Verlies van gezondheid, zorg en afscheid van een naaste, of ouder worden. Zulke veranderingen gaan gepaard met vragen over zingeving. Erover praten lucht op, geeft inzicht en draagt bij aan kwaliteit van leven

Praten over levensvragen

Jannie Oskam, auteur van het boek ‘Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen’, is ongeneeslijk ziek en zegt over haar ervaring met geestelijke verzorging: “Het bijzondere voor mij was dat de geestelijk verzorger me hielp om vragen die bij mij speelden helder te krijgen. Er bleken thema’s onbewust te spelen, die niet ter …

Praten over levensvragen Lees verder »

Zingeving in de huisartsenpraktijk

Aandacht voor levensvragen is onderdeel van goede persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Caroline Thijssen, huisarts en palliatief kaderarts zegt hierover: “Aandacht voor levensvragen is essentieel omdat je zonder die aandacht niet de beste zorg kunt leveren als huisarts. Het geeft een ander perspectief op een vraag van een patiënt en opent nieuwe wegen om samen te bewandelen.” …

Zingeving in de huisartsenpraktijk Lees verder »

Tijd om te leven. Ad

Ad is 67 jaar. Hij is sinds twee jaar gepensioneerd. De klap kwam hard aan toen hij hoorde dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Hij was docent levensbeschouwing en daardoor altijd al bezig met zingeving. Ad verbaast zich soms over zijn persoonlijke, rustige beschouwing op de werkelijkheid. Hij vraagt zich niet af Waarom ik?, maar eerder: …

Tijd om te leven. Ad Lees verder »

Geestelijk verzorger aan het woord

Geestelijk verzorger Jabin Schilling: ‘Oprechte aandacht kan helend werken’ Jabin Schilling ervaart dat hij veel mensen tot steun kan zijn. Door ruimte te geven aan gevoelens die hen overweldigen, aan gedachten die hen kwellen. “Dat iemand nabij wil zijn in het ervaren van je diepste emoties, biedt troost.” Jabin werkt in verpleeghuizen, maar begeleidt ook …

Geestelijk verzorger aan het woord Lees verder »

Vrijwilliger aan het woord

Vrijwilliger Nicolien van Roon: ‘Er zijn geen taboes’ “Is dat niet moeilijk en zwaar?”, krijgt vrijwilliger Nicolien van Roon vaak te horen als ze vertelt wat haar werk voor Zinvol inhoudt. Maar in de gesprekken is er ook ruimte voor humor en relativering. Bovendien: “Je mag deelgenoot zijn van het proces dat iemand doorloopt. Dat …

Vrijwilliger aan het woord Lees verder »

Samen gaat het beter

Hij knapte maar niet op, tegen de (medische en paramedische) verwachting in. Nou ja, misschien was het niet zo vreemd, dat het proces wat trager verliep. In korte tijd had deze man – begin zestig, alleenwonend – medisch gezien veel voor zijn kiezen gehad: een operatie met complicaties, een lange ziekenhuisopname en daarna ook nog …

Samen gaat het beter Lees verder »

Scroll naar boven